Sociale media

  • NL
Open the menu

Voorbij de schijnwerpers


Artsen Zonder Grenzen maakt jaarlijkse “top tien” bekend van meest onderbelichte humanitaire verhalen van 2006

De ontstellend hoge menselijke tol van tuberculose en ondervoeding en de verwoestende oorlogen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), Sri Lanka en de Democratische Republiek Congo (DRC) behoren internationaal tot de “Top Tien” van Meest Onderbelichte Humanitaire Verhalen van 2006, zo blijkt uit de jaarlijkse lijst die de medische hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vandaag publiceert.
De negende jaarlijst hekelt ook het gebrek aan media-aandacht voor de benarde situatie van de slachtoffers van de conflicten in Haïti, Somalië, Colombia, Tsjetsjenië en Centraal-India.
“Miljoenen mensen hebben overal ter wereld te lijden onder tal van conflicten, en toch zijn ze zo goed als onzichtbaar”, aldus Nicolas de Torrente, algemeen directeur van het bureau van AZG in de Verenigde Staten. “Zo kreeg de schrijnende toestand van de bevolking in Haïti, die in de onveilige hoofdstad Port-au-Prince voortdurend met geweld krijgt af te rekenen, in de Amerikaanse media slechts een half minuutje media-aandacht in een heel jaar.”
Volgens Andrew Tyndall, mediawatcher en publicist van het online The Tyndall Report, wijdden de drie belangrijkste Amerikaanse tv-netwerken in hun avondjournaals in 2006 slechts 7,2 minuten op een totaal van 14.512 minuten aan de 10 landen en situaties die door AZG worden belicht. Ondervoeding, tuberculose en Tsjetsjenië werden slechts heel even vermeld in andere nieuwsprogramma's. Over vijf landen uit de top 10 van AZG werd zelfs met geen woord gerept. Dit algemene gebrek aan aandacht is een vaststelling die helaas opgaat voor de media in de meeste landen.
De “Top 10” van 2006 wijst ook nadrukkelijk op de vernietigende gevolgen van tbc en ondervoeding. De beangstigende mondiale tbc-problematiek verergerde zelfs nog in 2006 met de ontdekking van XDR-tbc, een tuberculosestam die zowel resistent is tegen eerstelijnsantibiotica als tegen twee klassen van tweedelijnsgeneesmiddelen. Bovendien zal geen enkele van de momenteel ontwikkelde tbc-geneesmiddelen, hoe veelbelovend ook, de behandeling van de ziekte in de nabije toekomst drastisch kunnen verbeteren. “Tbc eist jaarlijks miljoenen mensenlevens overal ter wereld, maar de bestrijding van de ziekte is helaas geen prioriteit”, aldus dr. Tido von Schoen-Angerer, directeur van de AZG-Campagne voor Toegang tot Basisgeneesmiddelen.
Inzake ondervoeding gloort er echter hoop aan de horizon, dankzij nieuwe, bijzonder veelbelovende ambulante strategieën op basis van gebruiksklare therapeutische voeding zoals bijv. een voedzame pindanotenpasta. Helaas worden die strategieën niet zo wijdverspreid toegepast als zou kunnen.
“Acute ondervoeding kost elk jaar miljoenen kinderen het leven”, vervolgt de Torrente. “Dankzij nieuwe behandelingsstrategieën voor matige en ernstige acute ondervoeding heeft AZG de voorbije twee jaar meer dan 150.000 kinderen kunnen behandelen in Niger. Nog eens miljoenen kinderen zouden daar wereldwijd van kunnen profiteren als zulke strategieën op grotere schaal zouden worden toegepast.”
De conflicten in Darfur (Soedan) en het oosten van Tsjaad kregen in 2006 veel media-aandacht, zonder dat dit echter de burgerbevolking ten goede kwam. “Zelfs al kwam Darfur meer in de media dan andere crisissen, de toestand bleef er zozeer verslechteren dat AZG en andere hulporganisaties hun programma's moesten terugschroeven", aldus de Torrente. “We weten dat mediaberichtgeving op zich niet tot verbetering leidt. Toch is het vaak een voorafgaande voorwaarde voor meer hulpverlening en politieke aandacht. Er is wellicht niets erger dan volledig te worden vergeten en aan je lot overgelaten.”