Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera verspreidt zich in Katanga


Ziekte van de armen slaat toe in het hart van de rijkste stad in Congo

Er duiken steeds meer uitbraken van cholera op in verschillende steden in Katanga, een mijnprovincie in het zuidwesten van de Democratische Republiek Congo. AZG-noodteams in Lubumbashi en Likasi behandelen patiënten en bieden ondersteuning aan de behandelcentra, zodat deze beter kunnen reageren.

Brussel, 29 januari 2008. Sinds begin januari registreerde AZG meer dan 1700 mensen met cholera in de steden Lubumbashi, Bukama en Likasi. Al deze mensen komen uit de armere gebieden, waar een slechte hygiëne en een hoge bevolkingsdichtheid bijdragen aan de opflakkering van deze uiterst besmettelijke ziekte. “Wat we zagen in Lubumbashi, werd herhaald in Likasi,” vertelt Bertrand Perrochet, AZG-noodhulpcoördinator. “De gezondheidsautoriteiten namen niet de juiste maatregelen om de uitbraak te voorkomen. Binnen enkele dagen lagen de belangrijkste ziekenhuizen in het Kenya-district in Lubumbashi en in de stad Likasi overvol. Er waren onvoldoende bedden, geen permanente ontsmetting van het gebouw,… Een alarmerende situatie voor een besmettelijke ziekte waaraan de helft van de niet-behandelde patiënten sterft.”

Cholera wordt veroorzaakt door een bacterie die gedijt in water en ook overgedragen wordt via besmette ontlasting en braaksel. De ziekte lijdt tot ernstige diarree, braken en algemene verzwakking. Indien geen behandeling wordt gestart, kan de patiënt zeer snel sterven aan uitdroging. De behandeling bestaat uit rehydradatie via een infuus en orale oplossingen die minerale zouten en glucose bevatten.
 
De logistieke medewerkers van AZG verbeterden het behandelcentrum in Lubumbashi en bouwden tegelijkertijd een nieuw centrum in een ander deel van deze stad met 1,3 miljoen inwoners. “Dankzij de opening van dit tweede behandelcentrum, is het aantal patiënten in beide centra beheerbaar geworden,” voegt Bertrand Perrochet eraan toe. “De voorbije dagen werden in elk centrum gemiddeld 25 patiënten behandeld.”

In Likasi, een stad van meer dan 300.000 inwoners, kreeg een tweede noodhulpteam te maken met een gelijkaardige situatie: grote aantallen patiënten die in slechte omstandigheden worden behandeld en een ziekenhuis dat de nodige infrastructuur mist voor een correcte behandeling. “De voorbije drie weken hebben meer dan 400 patiënten hulp gezocht in het enige functionerende behandelcentrum in Likasi,” zegt Bertrand Perrochet. “Toen we hier arriveerden, kwamen dagelijks meer dan 60 patiënten aan in het centrum dat een normale capaciteit heeft van 35. Er was onvoldoende ruimte en bedden. Er was ook geen water en rehydratieoplossingen. De hygiënische omstandigheden waren rampzalig”. AZG zette een tijdelijke structuur op om patiënten te verzorgen en de druk op het ziekenhuis van Likasi te verminderen. De hygiëne en waterbevoorrading werden drastisch verbeterd. Sinds donderdag heeft het AZG-team 170 patiënten behandeld.

Het AZG-Noodhulpteam in Congo (de “PUC” – Pool d’Urgence Congo) is vrijwel het hele jaar door actief bij uitbraken van cholera in Katanga. Het feit dat deze “ziekte van de armen” zou kunnen toeslaan in het hart van de economische hoofdstad van het land, Lubumbashi, en in een van de grootste steden van de mijnprovincie Katanga, Likasi, illustreert ironisch genoeg de dagelijkse noodsituatie op vlak van gezondheid in Congo. De AZG-teams volgen de situatie op de voet en zijn klaar om in te grijpen wanneer zich nieuwe uitbraken van cholera voordoen.


Momenteel zijn 15 leden van het Congolese Noodhulpteam actief in Lubumbashi and Likasi. Het team bestaat uit artsen, verpleegkundigen, logistiek medewerkers en gemeenschapswerkers. Tijdens de eerste twee weken van januari behandelde AZG cholerapatiënten in Bukama (zo’n 400 km ten noorden van Lubumbashi). De uitbraak is er nu onder controle en AZG droeg haar activiteiten over aan het ministerie van Volksgezondheid.