Sociale media

  • NL
Open the menu

Vele burgerslachtoffers door bombarderen Tora Bora - AZG roept op om de burgers te sparen


Samen met een aantal andere organisaties heeft de medische hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vele slachtoffers van de bombardementen op Tora Bora overgebracht naar het ziekenhuis van Jalalabad. Sinds 1 december hebben de hulpmedewerkers meer dan 80 doden en 50 gewonden in hun ziekenwagens vervoerd. Onder hen bevonden zich vele vrouwen en kinderen. De slachtoffers zijn niet enkel afkomstig uit Tora Bora, maar ook uit de nabijgelegen dorpen Pachir, Wazir en Agam.

Omdat de veiligheid in Jalalabad zelf erg verslechterd is, werden de buitenlandse AZG-medewerkers deze ochtend geëvacueerd naar Peshawar. Het Afghaanse personeel van AZG blijft haar ambulancediensten verder zetten. AZG heeft ook de capaciteit van het Koghiani district ziekenhuis verbeterd door het schenken van medische voorraden, vooral voor chirurgisch gebruik. Het hospitaal bevindt zich dicht bij het getroffen gebied.
Onmiddellijk na het begin van de bombardementen en nadat informatie over de burgerslachtoffers binnenliep, organiseerde AZG een ambulancedienst met drie wagens. Op de eerst dag vervoerden ze 72 doden en 15 gewonden, op de tweede dag 8 doden en 18 gewonden, op de derde nog 4 doden en 17 gewonden. Een nog ongekend aantal doden is achtergelaten in de gebombardeerde dorpen. Onder de slachtoffers bevond zich een gezin waarvan de vader omkwam, de moeder ernstig gewond geraakte en de vier kinderen eveneens verwondingen opliepen. Er was ook een zes jaar oud jongetje dat een oog verloor, de gedeeltelijke amputatie van een arm moest ondergaan, evenals de volledige amputatie van zijn andere arm en een van zijn benen.
Inmiddels is de bevolking van het Hesarshari ontheemdenkamp bij Jalalabad aangegroeid van 500 families op 1 december tot ongeveer 2.000 gezinnen gisteren. De bombardementen hebben bosbranden veroorzaakt rond Tora Bora, die niet onder controle kunnen gebracht worden.
Deze gebeurtenissen zijn des te verontrustender omdat de leiders van de oorlog tegen het terrorisme bevestigen dat het conflict gevoerd wordt in naam van de beschaving en met respect voor menselijke waarden. De door de VS geleide coalitie heeft de verantwoordelijkheid het internationale humanitaire recht te respecteren, ook waar het gaat om de proportionaliteit van hun militaire acties. AZG ziet steeds meer bewijzen van een onaanvaardbaar hoog aantal slachtoffers bij de Afghaanse burgers door de militaire operaties, en vraagt aan de betrokken partijen de gevolgen van het conflict voor de burgerbevolking te minimaliseren.
AZG heeft zo'n 60 internationale hulpmedewerkers in Afghanistan en stelt meer dan 400 Afghanen te werk. Ze werken vanuit zes steden: Herat, Mazar-i-Sharif, Taloqan, Faizabad, Kabul en - op het ogenblik zonder internationale staf - Jalalabad.