Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG onderneemt actie tegen uitbraak van cholera in Burundi


Begin juli kwam AZG in actie tegen een uitbraak van cholera onder vluchtelingen in de regio Cibitoke, in het westen van Burundi. De ongeveer 30.000 vluchtelingen zijn sinds einde mei 2004 in Burundi. Ze gingen op de vlucht voor de opnieuw opgelaaide gevechten in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC).

AZG-landverantwoordelijke in Burundi, Véronique Parqué: “De algemene gezondheidstoestand van de vluchtelingen is momenteel redelijk goed. Maar ze vertoeven met velen op een kleine oppervlakte en hygiënische basisbehoeften zoals voldoende proper water ontbreken. Hierdoor zijn vluchtelingenkampen zoals deze in Cibitoke een perfecte broedplaats voor cholera.”
AZG werd zich voor het eerst bewust van het gevaar van cholera in de kampen toen eind juni een klein aantal stalen positief werd bevonden. In samenwerking met de Burundese gezondheidsautoriteiten heeft een team van AZG, bestaande uit een apotheker, een dokter en een water- en sanitatiedeskundige, een isolatieafdeling opgericht in het plaatselijke ziekenhuis. Hier kunnen 25 cholerapatiënten behandeld worden. In een noodsituatie kan men de opvangcapaciteit zelfs verdubbelen.
Bovendien organiseerde AZG vier “triagestructuren” (klinieken bedoeld om cholerapatiënten te identificeren) en probeert de organisatie actief gevallen van cholera op te sporen in de omliggende dorpen. Ze voert eveneens een publieke bewustzijnscampagne rond dit thema.
De afgelopen twee weken was de isolatieafdeling steeds volledig bezet, maar nu is de cholera-uitbraak onder controle en is de dreiging van een epidemie afgenomen,” aldus Parqué. “Onder de juiste voorwaarden is cholera redelijk makkelijk te behandelen. Ook al komen er nog elke dag nieuwe zieken binnen in het ziekenhuis, toch zijn er geen doden meer gevallen.
AZG blijft actief de water- en sanitatievoorwaarden verbeteren en het algemene bewustzijn aanwakkeren. Hiermee hopen de teams tegen het einde van de maand het aantal nieuwe gevallen tot een minimum te herleiden.