Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG start eerste aids-programma in Indonesië


AZG lanceerde zopas een programma voor medische en psychologische bijstand aan aids-patiënten in en rond de Indonesische stad Merauke. Voor het project worden drie internationale AZG-medewerkers plus lokaal personeel ingezet. Het project is het eerste van zijn soort in Indonesië. Er zal hulp worden verstrekt aan mensen die HIV-positief zijn en aan aids-patiënten in Merauke en de omliggende gebieden.

Het project zal via de officiële gezondheidssector aangepaste medische verzorging en follow-up verzekeren van patiënten en hen geneesmiddelen -zoals antibiotica- ter beschikking stellen die hun levenskwaliteit kunnen verbeteren. Aids-patiënten zullen ook medische, sociale en psychologische bijstand ontvangen wanneer ze zich opnieuw in hun gemeenschap bevinden.
Merauke telt 38.000 inwoners en is de hoofdstad van het district Merauke, ten zuidoosten van de Indonesische provincie West-Papua. Merauke grenst aan Papua-Nieuw-Guinea en is een hoofdzakelijk moerassig gebied met duizenden rivieren die dichte tropische wouden doorklieven. De geografie maakt transport en communicatie erg moeilijk en tijdrovend. Om bepaalde gebieden van het district te bereiken zijn twee uur over de weg tot twee dagen over het water nodig.
Papua - en vooral Merauke - telt een groot aantal HIV-dragers. Met slechts 1% van de Indonesische bevolking, vertegenwoordigde Papua in juni 2001 toch 21% van de HIV-positieven (338 van de 1.572 gevallen) en 36% van de aids-gevallen (210 op 578). Tegen december 2001 waren deze cijfers opgelopen tot 525 HIV- en 293 aids-gevallen. Merauke alleen al telt 150 aids-patiënten en 330 HIV-positieven. In het ziekenhuis van de stad worden jaarlijks gemiddeld 70 à 80 nieuwe aids-gevallen geregistreerd.
"We hoeven niet te spreken van een aids-epidemie, maar door het drukke verloop van prostituees van haven naar haven - waar ze telkens 3 tot 6 maanden blijven - is de kans op epidemische haarden in vele grote steden reëel," aldus François Fille, AZG-coördinator voor Indonesië.
Het gebied wordt voornamelijk bewoond door Papua-stammen die volgens aloude gewoonten in het woud leven. West-Papua is zeer rijk aan grondstoffen: goud- en kopermijnen, olie en hout. Onder het nieuwe beleid van decentralisatie mag West-Papua nu 70% van zijn inkomsten houden tegenover 20% voordien. Nu er meer geld beschikbaar is in Merauke, groeit het aantal bordelen. Vandaag zijn er zo'n 26, met elk zo'n 30 freelance prostituees. Andere plaatsen voor amusement bestaan er niet, behalve een disco die vaak bezocht wordt door diezelfde prostituees.
"Vele Papuanen lopen acuut gevaar en er is nood aan onmiddellijke interventie," aldus nog François Fille. "Hun cultuur heeft geen tijd om zich aan te passen aan een ziekte als aids, met een dergelijk verspreidingspatroon. Ze hebben slechts minimale toegang tot gezondheidszorg. Nu vele bewoners hier rijker worden, is seks een tijdverdrijf geworden; preventie is moeilijk gezien de culturele omgeving en de geografische ontoegankelijkheid."
Het aids-project is initieel voor drie jaar gepland. Er wordt gehoopt dat het de aandacht voor en de behandeling van aids in andere delen van Indonesië positief zal kunnen beïnvloeden.