Sociale media

  • NL
Open the menu

Italië en EU mogen bootvluchtelingen niet aan hun lot overlaten


Eén jaar na de tragische schipbreuk voor het Italiaanse eiland Lampedusa blijven conflicten zoals in Syrië en Libië een nooit gezien aantal vluchtelingen naar Europa drijven. De patiënten die de medische teams van Artsen Zonder Grenzen op Sicilië zien, worden steeds kwetsbaarder. Artsen Zonder Grenzen roept de Europese Unie op om de actieve zoek- en reddingsacties in de Middellandse Zee onverminderd voort te zetten.

© Ikram N'gadi
© Ikram N'gadi

Terwijl overal ter wereld  conflicten woeden, blijft de EU haar grenzen afsluiten. Daardoor is de zee de enige manier is om Europa te bereiken en internationale bescherming te vragen. Artsen Zonder Grenzen verstrekt medische noodhulp en geestelijke gezondheidszorg op twee van de grootste aankomstplaatsen op Sicilië (Augusta en Pozzallo).

Zorgwekkende signalen van de Italiaanse en Europese autoriteiten wijzen echter op een mogelijke beëindiging van de Italiaanse operatie Mare Nostrum. Bovendien zou de aangekondigde “Frontex plus”-missie van de EU beperkt worden en bijvoorbeeld enkel patrouilles in Italiaanse territoriale wateren omvatten.

“Zolang wanhopige mensen gedwongen worden om zich in dit gevaarlijke avontuur te storten, moeten Italië en de EU een krachtig antwoord bieden op de humanitaire ramp die zich in hun voortuin afspeelt,” aldus Stefano Di Carlo, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Italië. “Als er in de internationale wateren niet actiever gepatrouilleerd wordt, staan er duizenden levens op het spel.”

Terwijl overal ter wereld  conflicten woeden, blijft de EU haar grenzen afsluiten. Daardoor is de zee de enige manier is om Europa te bereiken en internationale bescherming te vragen.

De centrale Middellandse Zeeroute is de gevaarlijkste van alle routes om Europa te bereiken, niet alleen omwille van het risico om te verdrinken op zee, maar ook wegens het extreme geweld waarmee vluchtelingen op hun tocht geconfronteerd worden. De patiënten die Artsen Zonder Grenzen op Sicilië ziet, worden steeds kwetsbaarder. Slachtoffers van geweld en folteringen, mensen met een handicap, zwangere vrouwen en kinderen vluchten voor hun leven en willen conflicten, vervolging en armoede achter zich laten.

“In al die jaren dat we medische hulp bieden aan migranten en vluchtelingen in Italië zagen we nooit zoveel vrouwen en kinderen,” aldus Di Carlo. Van januari tot augustus onderzocht Artsen Zonder Grenzen in Pozzallo bijna 19.000 mensen in 64 overtochten. In augustus zette Artsen Zonder Grenzen een kliniek op in de haven van Augusta. De eerste maand vonden 582 consultaties plaats. 71 patiënten verklaarden het slachtoffer te zijn geweest van geweld.

“Terwijl de dodelijke schipbreuken van de voorbije weken de noodzaak bewijzen van zoek- en reddingsoperaties in de Middellandse Zee, is het ook overduidelijk dat mensen hun leven wagen omdat er geen andere veilige, legale manieren zijn om Europa te bereiken,” verklaart Di Carlo. “Het is op zich al verschrikkelijk dat er reddingsoperaties op zee nodig zijn. Mensen zouden immers niet een tweede keer hun leven moeten wagen terwijl ze al op de vlucht zijn voor het gevaar in hun thuisland.”