Palestinian Territory

In 2011 bleven inwoners van de Palestijnse Gebieden verder lijden onder de gevolgen van geweld en conflict.

In 2011 nam het aantal aanvallen, schietpartijen, opsluitingen, vernielingen, uitdrijvingen, raids, nachtelijke invallen en gewelddadige incidenten alarmerend toe. Op de Westelijke Jordaanoever werden meer dan 700 Palestijnse burgers met geweld verdreven. Conflicten tussen Palestijnse fracties onderling veroorzaakte eveneens verwondingen en trauma.

Zorg voor door het geweld getraumatiseerde patiënten

Teams van Artsen Zonder Grenzen geven medische zorg, korte termijn psychotherapie en sociale bijstand en verwijzing aan mensen getroffen door het geweld en het conflict in de districten Hebron, Qalqilya, Nabloes en Tubas op de Westelijke Jordaanoever. De teams focussen op mensen die tekenen vertonen van acute stress, angst, post-traumatische syndromen of depressie. In totaal hield de medische staf meer dan 1.600 medische raadplegingen en meer dan 4.000 raadplegingen geestelijke gezondheidszorg.

Het programma wordt uitgebreid naar mensen in Oost-Jeruzalem die lijden aan psychische stoornissen en die geen toegang hebben tot dergelijke gezondheidszorg : in 2011 hield het team 223 raadplegingen met inwoners van het vluchtelingenkamp Shu’fat en de wijk Silwan.

Vergelijkbare programma’s lopen in de Gaza strook, maar een beslissing van de gezondheidsautoriteiten in augustus verplichtte tot opschorting. Tussen januari en augustus hield het team 870 medische raadplegingen en meer dan 2.000 raadplegingen geestelijke gezondheidszorg. De meste patiënten waren kinderen.

Tekort aan medische voorraden

Het voortduren embargo van de Gazastrook door Israël, jaren van financiële crisis binnen de Palestijnse Nationale Autoriteit in Ramallah en het chronisch ontbreken van samenwerking tussen de Palestijnse Autoriteit en de autoriteiten in de Gaza strook hebben allemaal bijgedragen tot een verslechtering van de capaciteit van de openbare gezondheidssector. Sinds het midden van 2011 worden de gezondheidsvoorzieningen geconfronteerd met een ernstig tekort van medicijnen en andere voorraden. Artsen Zonder Grenzen doneerde essentiële medicijnen aan het departement cardiologie van het Al-Shifa ziekenhuis, en deed andere schenkingen naarmate de noden opdoken.

Bijstaan van brandwondenslachtoffers

Sinds 2007 werkt Artsen Zonder Grenzen met een rehabilitatieprogramma voor verbrande patiënten in de Gaza strook. De teams voorzien in fysiotherapie en wondverzorging voor patiënten doorverwezen uit de brandwondeneenheden van de ziekenhuizen Al-Shifa en nasser.

Artsen Zonder Grenzen heeft ook een gespecialiseerd chirurgieprogramma in het Nasser ziekenhuis, gelegen in Khan Yunis, in het zuiden van de Gaza strook. Verschillende keren per jaar verrichten teams van chirurgen, operatiezaalverpleegsters en anesthesisten complexe chirurgische ingrepen die elders niet beschikbaar zijn. De meeste van de geopereerden zijn kinderen, en de meesten hebben brandwonden.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1989 in de Palestijnse Gebieden.