Sociale media

  • NL
Open the menu

Vluchtelingen in Irak nog steeds geïsoleerd, gebrek aan hulp


1,8 miljoen mensen zijn door de recente verheviging van het geweld binnen Irak op de vlucht, aldus officiële cijfers. Bijna de helft van de binnenlandse vluchtelingen verblijven in scholen, kampen of niet afgebouwde panden in de autonome Koerdische regio in Irak. Naar schatting bevinden zich ruim 465.000 vluchtelingen in het Dohuk gouvernement alleen al en de lokale autoriteiten kunnen maar nauwelijks hulp bieden.

© Gabrielle Klein/AZG
© Gabrielle Klein/AZG

Mensen kampen met slechte leefomstandigheden, overbevolkte ruimtes en een gebrek aan hygiënische voorzieningen. De temperatuur begint te dalen en een aantal kampen bereiden zich voor op de winterkou. Tot op heden is nog maar één kamp klaargemaakt.

In Dohuk heeft Artsen Zonder Grenzen drie mobiele klinieken. In een kamp in Zakho, dat het slechtst is uitgerust, gaan onze hulpverleners eenvoudige wc’s, douches en waspunten installeren om het risico op een epidemie te verkleinen.

Centraal-Irak

De humanitaire situatie in Centraal-Irak wordt steeds zorgwekkender. Honderdduizenden mensen kunnen niet wegkomen uit gebieden die in handen zijn van rebellengroeperingen. In het gouvernement Anbar waar hevig wordt gevochten, zijn meer dan 370.000 mensen op de vlucht. Vanwege de onveiligheid is het zeer moeilijk om hier humanitaire hulp te verlenen.

Kirkuk

In het instabiele Kirkuk biedt een vierkoppig team medische zorg in een moskee en een kerk. Deze maand hebben zij ruim 600 medische consulten uitgevoerd. In Anbar ondersteunen we het algemene ziekenhuis in Heet waar de gevechten tussen strijders van de Islamitische Staat en het Iraakse leger sinds 2 oktober is opgelaaid.

Wekelijks worden hier 700 medische consulten uitgevoerd. Heet was tot voor kort een van de laatste veilige toevluchtsoorden voor het geweld in Anbar. Het gebied is moeilijk te bereiken voor de hulpverlening, maar in september slaagden onze teams erin hygiënekits aan te voeren. De afgelopen maanden heeft Artsen Zonder Grenzen ruim 3.500 Iraakse vluchtelingen in het land behandeld.

Artsen zonder Grenzen in Irak

Artsen Zonder Grenzen zet zich in om medische hulp te bieden aan zowel de Iraakse als de Syrische vluchtelingen in Irak. Artsen zonder Grenzen werkt sinds 2006 in Irak, zowel in het noorden als het zuiden van het land. Op dit moment zijn er 300 van onze hulpverleners actief in Irak.