Sociale media

  • NL
Open the menu

Vijf ziekenhuizen van Artsen Zonder Grenzen in Syrië


Het conflict in Syrië blijft erg gewelddadig en de frontlijnen verschuiven voortdurend. De gezondheidszorg ligt helemaal in puin. Het aantal mensen dat dringend humanitaire hulp nodig heeft in Syrië en de buurlanden wordt op 6,8 miljoen geschat.

© Nicole Tung
© Nicole Tung

Ondanks de moeilijkheden om in het land hulp te bieden, is Artsen Zonder Grenzen op dit moment actief in vijf ziekenhuizen en versterken we onze mobiele medische activiteiten rond sommige van ziekenhuizen. Tegelijkertijd stelt Artsen Zonder Grenzen alles in het werk om nieuwe projecten op te starten, waar de veiligheid dat toelaat. Artsen Zonder Grenzen financiert haar operaties in Syrië enkel met particuliere schenkingen om haar neutraliteit in deze crisis te bewaren.

Artsen Zonder Grenzen is ook aanwezig in buurlanden Irak, Jordanië, Libanon en Turkije, waar zo'n 1,5 miljoen Syriërs heen zijn gevlucht. Die landen worden overstelpt door de vluchtelingenstroom en de humanitaire hulp die er geboden wordt, volstaat nog steeds niet om aan hun behoeften te voldoen.

Hulpverlening in Syrië

Waar de veiligheid dat toelaat, verhoogt Artsen Zonder Grenzen het aantal operaties in Syrië. Op vijf plaatsen in het land kunnen de teams van Artsen Zonder Grenzen zonder te grote risico’s kwalitatieve medische zorg aanbieden. Artsen Zonder Grenzen kan momenteel enkel hulp bieden in de gebieden die door de oppositie gecontroleerd worden, maar blijft onderhandelen met de regering om via Damascus toegang te krijgen.

 Aleppo

In een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen vlak bij Aleppo hebben de teams tot nu toe 15.500 consultaties, 446 chirurgische ingrepen en 601 bevallingen voor hun rekening genomen. In een transitkamp bij de Turkse grens deelde de organisatie hulppakketten uit aan de gezinnen die er tijdelijk verblijven. Bovendien vaccineerde Artsen Zonder Grenzen 3.300 kinderen tegen.

In de streek rond Aleppo werden acht gezondheidscentra voorzien van medisch materiaal. Om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen in de regio voldoende bloed op voorraad hebben, installeerde Artsen Zonder Grenzen een bloedbank die vervolgens aan Syrische artsen werd toevertrouwd. Ook begeleidde Artsen Zonder Grenzen een gezondheidscentrum bij de organisatie van een vaccinatieprogramma voor kinderen, omdat bijna alle vaccinatieprogramma's door de oorlog werden stopgezet.

 Idlib

In de streek rond Idlib richtte Artsen Zonder Grenzen twee ziekenhuizen in. "We staan voortdurend klaar om een toestroom van gewonden op te vangen, maar dat is niet onze dagelijkse activiteit," aldus Alex Buchmann, een projectcoördinator in één van de ziekenhuizen, die net uit Syrië terug is. "Alle verzorgingsdiensten die min of meer operationeel zijn in het gebied, concentreren zich op de oorlogsgewonden. Ook vrouwen die voor een moeilijke bevalling staan en mensen met chronische of andere ziekten kunnen enkel in onze mobiele klinieken en ons ziekenhuis terecht voor verzorging. Sommige patiënten zijn gewonden, maar er zijn constant mensen die voor andere ziekten behandeld moeten worden."

Het andere ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in de streek rond Idlib is gespecialiseerd in chirurgie en traumatologie. In de laatste tien maanden werden daar 1.324 chirurgische ingrepen uitgevoerd, voornamelijk voor verwondingen als gevolg van geweld, en meer dan 3.699 patiënten werden opgenomen in de spoedgevallendienst. Onder hen veel patiënten met ernstige brandwonden die het slachtoffer werden van ongevallen in huis.

Daarnaast krijgen patiënten die een chirurgische ingreep ondergingen kinesitherapie in het ziekenhuis of in een centrum voor postoperatieve zorg. Artsen Zonder Grenzen vergroot haar steun aan de medische structuren in de streek rond Idlib, waar vier veldhospitalen en 19 geavanceerde medische posten nu met medicijnen en medisch materiaal bevoorraad worden.

 Om de gezondheidstoestand in een kamp voor ontheemde personen te verbeteren, bouwde Artsen Zonder Grenzen 50 latrines en 40 douches, en deelden de teams 350 tenten uit. Bovendien leidde de organisatie een vaccinatiecampagne voor kinderen onder vijf jaar: 3.300 kinderen kregen een inenting tegen polio en 2.000 tegen mazelen.

 Al-Raqqah

In de streek van Al-Raqqah zorgden de gevechten en bombardementen in de stad en omstreken ervoor dat de bevolking opnieuw moest vluchten. De overheidsgebouwen en woonhuizen worden bezet door vluchtelingen, en de capaciteit van de water- en saneringsnetwerken zijn ruim onvoldoende.

Artsen Zonder Grenzen heeft al 400 gevallen van mazelen opgetekend, wat duidelijk wijst op het ineenstorten van de gezondheidszorg. Op 15 april opende Artsen Zonder Grenzen een centrum voor primaire gezondheidszorg in het district Tal Abyad. Het team is er begonnen met prenatale gezondheidszorg en zal er binnenkort ook een kraamafdeling openen.

 Al-Hasakah

In maart opende de organisatie een ziekenhuis in de provincie Al-Hasakah. Artsen Zonder Grenzen houdt zich bezig met traumatologie en biedt postoperatieve verzorging. We bieden ook steun aan een operatiekwartier in de streek en geven regelmatig opleidingen.

De meeste teams van Artsen Zonder Grenzen zijn actief in de mobiele klinieken en in sommige programma's wordt nu ook geestelijke gezondheidszorg geboden, cruciaal na twee jaar intens conflict. Ten slotte schenkt Artsen Zonder Grenzen grote hoeveelheden medicijnen en medisch materiaal aan ziekenhuizen en zorgcentra, zowel aan de kant van de rebellen als die van de regering, meer bepaald in de streken van Aleppo, Al-Raqqah, Damascus, Deir ez-Zor, Deraa, Hama en Homs.

Cijfers over de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Syrië
(tot eind april 2013)

  • Chirurgische ingrepen - 2.095
  • Consultaties - 34.400
  • Bevallingen - 749