Sociale media

Open the menu

Massale reddingsactie op Middellandse Zee door Artsen zonder Grenzen

Op maandag 29 augustus hielp reddingsschip Dignity I van Artsen zonder Grenzen bij de redding van ongeveer 3.000 mensen in nood op de Centraal-Middellandse Zee. De vluchtelingen gingen de zee op met ongeveer 20 rubberboten en enkele houten boten. Op één daarvan zaten tussen de 600 en 700 mensen.

Dignity I is momenteel op weg naar Vibo Valentia in Italië om de 435 vluchtelingen aan land te brengen. Na herbevoorrading gaat het schip weer de zee op.
Dignity I is momenteel op weg naar Vibo Valentia in Italië om de 435 vluchtelingen aan land te brengen. Na herbevoorrading gaat het schip weer de zee op. © AZG

 "Dit is een van de grootste aantallen mensen die we op één dag hebben geholpen sinds we onze reddingsoperaties op zee ruim een jaar geleden begonnen,"zegt projectcoördinator Nicholas Papachrysostomou. "De omvang illustreert de wanhoop van de mensen. Zij riskeren hun leven om veiligheid en bescherming in Europa te bereiken."

Reddingsschip Dignity I heeft een opvangcapaciteit van 400 mensen. Vanwege de extreme situatie had het schip gisteren 435 geredde mensen aan boord. Aan de andere mensen in nood deelde Artsen zonder Grenzen reddingsvesten uit en zette zij haar opblaasboot in om zo veel mogelijk mensen over te brengen naar nabije reddingsschepen.

92 minderjarige kinderen

Het medische team van Artsen zonder Grenzen behandelde mensen voor uitputting, uitdroging, koorts, onderkoeling en huidinfecties. Onder de vluchtelingen waren 92 minderjarige kinderen zonder begeleiding. Dignity I is momenteel op weg naar Vibo Valentia in Italië om de 435 vluchtelingen aan land te brengen. Na herbevoorrading gaat het schip weer de zee op.

Een van de geredde vluchtelingen was een 5-dagen oud, te vroeg geboren baby. Hij, zijn tweelingbroer en moeder werden overgebracht naar een ander schip voor een snelle medische evacuatie. © MSF
Een van de geredde vluchtelingen was een 5-dagen oud, te vroeg geboren baby. Hij, zijn tweelingbroer en moeder werden overgebracht naar een ander schip voor een snelle medische evacuatie. © AZG

 "Volgens de Italiaanse kustwacht staken bijna 6.500 mensen gisteren de zee over en waren zij, en andere hulporganisaties, betrokken bij 40 reddingsacties," zegt Papachrysostomou. "Het toont aan dat de respons van de EU op de vluchtelingencrisis faalt. Volgens IOM en UNHCR zijn er in 2016 al 3.167 mensen omgekomen op de Middellandse Zee. De EU moet ervoor zorgen dat vluchtelingen een veilige, legale manier hebben om hulp en bescherming te zoeken."