Sociale media

  • NL
Open the menu

Idlib, Syrië: doden en gewonden bij luchtaanvallen op 9 ziekenhuizen


Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de recente luchtaanvallen in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië, waarbij raketten op en nabij negen ziekenhuizen insloegen. Drie van de getroffen ziekenhuizen worden door Artsen Zonder Grenzen ondersteund. De aanvallen, die plaatsvonden tussen 7 en 10 augustus, tonen aan dat medische voorzieningen en burgers in toenemende mate getroffen worden bij de aanhoudende oorlog.

Een verwoest ziekenhuis in Syrië in juni © MSF
Een verwoest ziekenhuis in Syrië in juni © MSF

Onder de omgekomen slachtoffers van de luchtaanvallen bevonden zich drie ziekenhuismedewerkers, één patiënt en zeven burgers. Zeven ziekenhuismedewerkers, zes patiënten en achttien burgers raakten gewond. Als gevolg van de aanvallen moest een dialysecentrum in de regio haar activiteiten staken, waardoor de patiënten nu 70 kilometer door onveilig gebied moeten reizen om hun behandeling elders voort te zetten. Ook in andere ziekenhuizen zijn bepaalde medische activiteiten, zoals chirurgie, orthopedie en fysiotherapie, getroffen. Bij de raketaanvallen werden bovendien meerdere ambulances en een laboratorium vernietigd.

 Sylvain Groulx, landencoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Syrië, stelt dat de aanvallen onderdeel uitmaken van een desastreuze trend van gerichte aanvallen op medische voorzieningen. ‘De meest recente aanvallen zijn een duidelijke schending van internationaal humanitair recht, dat militaire aanvallen op ziekenhuizen verbiedt. Deze ziekenhuizen en hun locaties zijn bekend en zij moeten gerespecteerd worden als neutrale plekken waar burgers veilig medische zorg kunnen krijgen. Burgers blijven zo de voornaamste slachtoffers van deze oorlog.’

 In veel gebieden in Syrië die niet meer onder controle staan van de Syrische overheid zijn de afgelopen maanden soortgelijke aanvallen geweest op burgerlijke voorzieningen, waaronder ziekenhuizen. AZG roept alle strijdende partijen op de neutraliteit van medische voorzieningen en de veiligheid van burgers te respecteren.

AZG werkt momenteel in vijf medische voorzieningen in Syrië en ondersteunt er meer dan honderd ziekenhuizen en klinieken. Ook helpt AZG Syrische vluchtelingen in de buurlanden Irak, Jordanië en Libanon.