Sociale media

Open the menu

Haïti - Een ramp wis je niet uit in enkele jaren!

De aardbeving van 12 januari 2010 verwoestte in enkele seconden tijd 60% van de gezondheidszorg; en dat systeem kampte al met ernstige tekortkomingen. De situatie was rampzalig. AZG zorgde voor medische structuren op ongewone plekken, richtte ziekenhuizen in containers in en gebruikte maandenlang haar opblaasbaar ziekenhuis…. De AZG-teams waren al vele jaren actief in het land en wisten dus dat het na een ramp van deze omvang lang zou duren voor de meeste medische structuren opnieuw normaal konden werken.

Ook vandaag nog hebben ziekenhuizen te weinig goed opgeleid personeel, te weinig medicijnen en te weinig middelen om het onderhoud te doen en het medisch materiaal te hernieuwen. Om de bevolking toch toegang te geven tot basiszorg kan AZG niet anders dan de dringendste noden te blijven lenigen.

© A. Baumel Il y a trop peu d’infrastructures de soins opérationnelles en Haïti. Ce bébé est atteint du choléra depuis plusieurs jours, l’infirmière MSF doit lui installer une perfusion en urgence.
Er zijn te weinig medische infrastructuren in Haïti. Deze baby heeft al enkele dagen cholera. De AZG-verpleegkundige moet onmiddellijk een infuus prikken. © A. Baumel

AZG-spoeddiensten in Port-au-Prince

Het AZG-ziekenhuis van Martissant is gratis en 24/7 open. Hier worden meer dan 45.000 spoedgevallen per jaar behandeld. AZG biedt dezelfde medische dienstverlening in het Nap Kenbe centrum in Tabarre, ten oosten van Port-au-Prince, waar ze ook een opleidingsprogramma voor orthopedische chirurgie heeft. AZG heeft het ziekenhuis uitgerust met apparatuur voor radiologie, een laboratorium, een bloedbank, sterilisatiemateriaal en een apotheek. Dankzij sociale ondersteuning, psychische hulp en een afdeling voor revalidatie en kinesitherapie herstellen de patiënten sneller.

AZG beheert het enige centrum voor zware brandwonden van het land

Brandwonden zijn een groot probleem voor de volksgezondheid. Ze zijn een indirect gevolg van de aardbeving van 2010 en geven de armoede van de bevolking weer. Zo leven honderdduizenden Haïtianen nog steeds in precaire omstandigheden. Sommige woningen hebben maar één kamer, waar mensen zowel moeten slapen, spelen als koken. Vrouwen en kinderen zijn het vaakst slachtoffer van ongevallen thuis. AZG leidt het enige centrum voor zware brandwonden van het land: het Drouillardziekenhuis in Port-au-Prince. Dit ziekenhuis, uitgerust met drie operatiekwartieren, heeft een capaciteit van 35 bedden. Het project van Drouillard zal binnenkort verhuizen naar een nieuwe structuur die uitsluitend bestemd is voor de behandeling van brandwonden. Met dit project kunnen we de behandeling en het functionele en emotionele herstel nog verbeteren. Daarnaast willen we met het nieuwe project ook in de rest van het land een netwerk van structuren creëren voor de eerste behandeling van brandwonden.

© Y Libessart Hôpital MSF de Drouillard. Grièvement blessée, cette petite fille se rétablit progressivement.
AZG-ziekenhuis van Drouillard. Dit zwaargewonde meisje herstelt langzaam. © Y Libessart

Vroedkundige spoedzorg in de hoofdstad

De Haïtiaanse regering heeft te weinig middelen en de internationale financiering is verminderd. Dit heeft onvermijdelijk gevolgen voor de toegang tot medische zorg voor de bevolking. Om toch medisch begeleid te worden en veilig te kunnen bevallen wenden steeds meer zwangere vrouwen zich tot het centrum voor vroedkundige spoedzorg dat AZG beheert in Port-au-Prince. Het centrum heeft 140 bedden en biedt jaarlijks continu gratis zorg aan meer dan 10.000 vrouwen.

 

Strijd tegen cholera

De andere grote prioriteit blijft de strijd tegen cholera. Vijf jaar nadat de ziekte voor het eerst opdook in het land, heeft de Haïtiaanse gezondheidszorg nog steeds te weinig middelen, te weinig mensen en te weinig medicijnen om de ziekte het hoofd te bieden. Dat is des te onrustwekkender omdat veel Haïtianen nog altijd niet kunnen rekenen op een betrouwbare toegang tot drinkbaar water of deftig sanitair. Epidemieën breken dus makkelijk uit.

De AZG-teams blijven bijgevolg steun bieden aan het ministerie van Volksgezondheid door noodzakelijke behandelingscentra in de richten en patiënten te behandelen. AZG legt ook de klemtoon op preventie door duizenden ontsmettingskits te verdelen en aan sensibilisatie te doen. De laatste campagne bereikte ruim 224.600 mensen.

 

AZG, een essentiële speler in de heropbouw van het land

In de tien maanden na de aardbeving die Haïti verwoestte in 2010 heeft AZG 360.000 patiënten behandeld, meer dan 15.000 chirurgische ingrepen gedaan en elke dag een half miljoen liter drinkbaar water verdeeld. AZG heeft daarnaast meer dan 204.000 slachtoffers van cholera behandeld. AZG, dat nu al 25 jaar in Haïti actief is, beheert op dit moment 4 ziekenhuizen. AZG blijft meer dan ooit een essentiële speler in de heropbouw van de Haïtiaanse gezondheidszorg.

> Terug naar het dossier - In Haïti is ook de “post-urgentie” een urgentie!

ik doe een gift