Sociale media

  • NL
Open the menu

Burgers en hulpverlener Artsen zonder Grenzen omgekomen bij aanslagen in Noord-Syrië


Bij aanslagen met autobommen in de plaatsen Atmeh en Azez in het noorden van Syrië op 26 juli zijn veel burgers omgekomen en gewond geraakt. Ook een Syrische hulpverlener van Artsen Zonder Grenzen kwam om. De medische noodhulporganisatie veroordeelt de aanvallen ten stelligste.

De spoedopname van een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Idlib. © Robin Meldrum / AZG, 2013
De spoedopname van een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Idlib. © Robin Meldrum / AZG, 2013

In Atmeh, in het gouvernement Idlib, explodeerde een autobom vlak bij een markt, waar veel mensen waren die boodschappen deden voor het Suikerfeest. Volgens lokale bronnen werden ongeveer 20 mensen gedood en raakten zo’n 80 mensen gewond. 41 van de gewonden werden naar het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in het gebied gebracht. Zes mensen overleden aan hun verwondingen, onder wie een hulpverlener van Artsen Zonder Grenzen die zwaargewond raakte en kort nadat hij in het ziekenhuis aankwam, overleed.

Tot op heden bleef Atmeh relatief buiten schot tijdens het aanhoudende conflict in het land. In het gebied, dat dicht bij de Turkse grens is, zijn veel vluchtelingenkampen waar meer dan 70.000 Syriërs verblijven. De dodelijke aanval bij de markt lijkt bewust gericht te zijn geweest op de burgerbevolking en is illustratief voor het toenemende geweld tegen Syrische burgers.

Eerder die dag explodeerde een autobom in Azaz, een plaats die ook onder controle van oppositiepartijen staat. Naar schatting zijn bij deze aanslag vijf mensen omgekomen en raakten 20 mensen gewond.

Ruim drie jaar na de start van het conflict in Syrië is de menselijke tol van de oorlog enorm. Volgens verschillende bronnen zijn inmiddels 170.000 mensen om het leven gekomen en is bijna de helft van de bevolking op de vlucht. De vluchtelingen trekken naar gebieden in Syrië waarvan ze denken dat die minder gevaarlijk zijn of steken de grens over.

Voor Artsen Zonder Grenzen, en voor de enkele andere internationale hulporganisaties die in Syrië werken, wordt het steeds moeilijker om hulp te bieden. Dit ondanks de enorme medische noden in het land en het feit dat veel mensen nauwelijks toegang tot medische zorg hebben. ‘Vandaag de dag, met de grote onveiligheid in Syrië, zijn onze mogelijkheden om hulp te geven uiterst beperkt,’ beaamt Dr. Mego Terzian, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen.

Artsen Zonder Grenzen heeft momenteel vier ziekenhuizen, twee gezondheidsposten en verschillende mobiele klinieken in Noord-Syrië, allemaal in gebieden die onder controle van oppositiepartijen staan. Ook bieden we ondersteuning in enkele zwaar getroffen gebieden met medische materialen en essentiële hulpgoederen.