Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG: Ongelijke verdeling hulp in Syrië


De internationale hulp in Syrië wordt niet evenredig verdeeld tussen gebieden in handen van de regering en de oppositie. Bijna alle internationale hulp gaat naar de regeringsgebieden; een miniem aandeel van de hulp is bestemd voor oppositiegebieden. Grote donoren moeten ook steun geven voor hulp aan de andere kant van de frontlinie, zegt Artsen zonder Grenzen, die zelf Syrische doktersnetwerken ondersteunt en drie veldhospitalen heeft in oppositiegebieden. Vandaag wordt in Koeweit een donorconferentie gehouden waar in totaal zo'n 1,1 miljard euro voor hulp aan slachtoffers van de oorlog in Syrië wordt toegezegd.

© MSF-AZG
© MSF-AZG


Minieme hulp voor 7 miljoen mensen

Hulpoperaties worden nu hoofdzakelijk uitgevoerd vanuit Damascus, via het Internationale Rode Kruis en VN-agentschappen die met de Syrische Halve Maan, de enige organisatie die autorisatie heeft van de regering om hulp te verlenen, samenwerken. Met als gevolg dat louter een miniem aandeel van alle internationale hulp de 7 miljoen mensen in oppositiegebieden bereikt. Sowieso is er een tekort aan onpartijdige hulp: zowel aan beide zijden van de frontlinie in Syrië als in buurlanden voor Syrische vluchtelingen. Zowel hulpverleners als grote donoren moeten in oorlogstijd flexibiliteit en grote actiesnelheid tonen.

Hulp voor andere kant frontlinie nodig

'Het huidige hulpsysteem is niet in staat om de verslechterende leefomstandigheden van de bevolking in Syrië te verbeteren,' zegt Marie-Pierre Allié, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen Frankrijk. 'De deelnemers van de conferentie in Koeweit moeten ook humanitaire hulp aan de andere kant van de frontlinie ondersteunen op financieel, administratief en logistiek gebied.'

Schreeuwende tekorten

Syriërs organiseren hun eigen hulp in deze gebieden met steun van de Syrische diaspora, buurlanden en solidariteitsnetwerken. Het is onmiskenbaar dat dit onvoldoende is. Er is een schreeuwend tekort aan essentiële zaken als onderdak, dekens, benzine, meel en melkpoeder voor jonge kinderen. De officieuze medische voorzieningen zijn doelwit van regeringstroepen en hebben grote moeite om de vele gewonden en chronisch zieken te verzorgen.

Hulp Artsen Zonder Grenzen in Syrië

Slechts een klein aantal hulporganisaties, waaronder Artsen Zonder Grenzen, biedt hulp aan burgers in gebieden die in handen zijn van de oppositie. Sinds 2011 voorziet de medische noodhulporganisatie Syrische dokters, die in het geheim gewonden behandelen, van medicijnen en ander medisch materiaal. Ook heeft Artsen Zonder Grenzen het afgelopen halfjaar drie veldhospitalen geopend in het noordwesten van het land en ruim 900 operaties uitgevoerd. Desalniettemin is deze hulp niet genoeg gezien de enorme medische noden in Syrië.