Open the menu

Sociale media

Syrië: Hulpverlening in een extreem conflict

Dossier

Syrië: Hulpverlening in een extreem conflict

De oorlog in Syrië woedt intussen al vijf jaar en is erg gewelddadig. Dertig tot veertig procent van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Artsen Zonder Grenzen doet alles om de zwaargetroffen bevolking hulp te bieden. Maar hoe verleen je hulp wanneer hulpverleners zelf doelwitten in de oorlog zijn?

Bijgewerkt op di, 11/29/2016 - 13:29

In Syrië zijn de medische evacuaties van ernstig zieke patiënten uit de belegerde gebieden meer dan ooit van cruciaal belang. We hopen dat de recente evacuatieacties in het kader van het "akkoord tussen vier steden" levens hebben kunnen redden.

Artsen Zonder Grenzen wijst er echter op dat de organisatie van medische evacuaties als deel van politieke onderhandelingen een groot probleem is. Medische evacuaties zouden immers uitsluitend mogen gebeuren op basis van de medische behoeften van patiënten. Het feit dat dit plaats moet ruimen voor een beleid van "geven en nemen" vormt een heuse schending van de medische en humanitaire ethiek. 

Wij verzoeken alle belegerende partijen om medische evacuaties puur vanuit medisch oogpunt toe te laten, en geen evacuaties te weigeren of uit te stellen omwille van een uitwisselingsprocedure.

We beschikken niet over alle namen van de mensen die op de evacuatielijsten zijn ingeschreven. We weten echter wel dat er in de steden Zabadani en Madaya, waar Artsen Zonder Grenzen tijdelijke gezondheidsstructuren steunt, bijzonder veel patiënten zijn die dringend geëvacueerd zouden moeten worden. Voor sommigen hangt hun leven ervan af. We zullen die gevallen van nabij opvolgen om te weten of ze geëvacueerd mochten worden voor de nodige behandelingen.

----------

De oorlog eist een zware tol van de bevolking. Afhankelijk van de bron, zijn er tot een half miljoen mensen omgekomen sinds de start van het conflict in 2011, en zijn er twee miljoen gewonden gevallen.

Daarnaast zijn er volgens de Verenigde Naties 13,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. De meeste vluchtelingen worden opgevangen in Syrië zelf, of in de buurlanden. Hulpverlening is dus hard nodig, maar tegelijk erg moeilijk.

Hoe hulp bieden?

De regering in Damascus heeft Artsen Zonder Grenzen nooit toestemming gegeven om te werken in de door haar gecontroleerde gebieden. Ook in zones onder controle van de Islamitische Staat kunnen we niet werken, omdat het onmogelijk is om veiligheidsgaranties voor onze medewerkers te krijgen.

Bovendien worden ziekenhuizen geregeld gebomardeerd in Syrië, hoewel het oorlogsrecht dat uitdrukkelijk verbiedt. Slechts op enkele plaatsen, vlakbij de grens met buurlanden, heeft Artsen Zonder Grenzen nog eigen klinieken in Syrië. Daarom ondersteunen we ook klinieken en netwerken van artsen, met financiële hulp, expertise, en medische bevoorrading.

De oorlog in Syrië woedt al vijf jaar en heeft miljoenen slachtoffers gemaakt. Maar hoe bied je hulp wanneer hulpverleners zelf het doelwitten zijn?
Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen behandelt de brandwonden van een jongen in een vluchtelingenkamp in Syrië. © AZG. Syrië, 2015.

Nieuwsoverzicht

2015
2014
2013
2012