Open the menu

Sociale media

Centraal-Afrikaanse Republiek

Artsen Zonder Grenzen werkt al twintig jaar in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In 2016 hadden we zeventien projecten, verspreid over negen provincies. We ondersteunden dertien ziekenhuizen, drie kraamklinieken, en zevenenveertig gezondheidscentra.

Vorig jaar (2016) waren er voor ons zo'n 2900 Centraal-Afrikaanse en 230 internationale medewerkers aan de slag. Gezien de precaire situatie van het land, waar de noden in de gezondheidszorg erg hoog blijven, zullen we ons ook de komende tijd blijven inzetten voor de Centraal-Afrikaanse bevolking.

  Een waaier van zorgen in bangassaou

  In het stadje Bangassou proberen we een zo volledig mogelijk pakket gezondheidzorg aan te bieden, in een regio waar dat nauwelijks te vinden is. Het ziekenhuis, dat een regio met 200.000 mensen bedient, heeft achttien bedden, en wordt nog uitgebreid, met onder meer een nieuwe spoedafdeling.

  Er is ook ondersteuning voor drie gezondheidscentra in de omgeving (Niakari, Yongofongo en Nbalazime). Daar wordt gefocust op de ziekten die verantwoordelijk zijn voor de meeste sterfgevallen: malaria, ademhalingsziekten, en diarree.

  Kraamzorg in bangui

  In de hoofdstad heeft Artsen Zonder Grenzen een project voor zwangere vrouwen, jonge moeders en pasgeboren baby's. Het project bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De kraamkliniek van Castor. Dit is de grootste kraamkliniek van het land. Er zijn tachtig bedden, en worden elke maand zo'n zeshonderd baby's geboren. Het is ook het referentiecentrum voor heel Bangui, voor zwangerschappen en geboortes die gespecialiseerde zorg vragen (zoals een keizersnede). 
  • De kleine kraamkliniek van Gbaya Dombia. Deze kraamkliniek ligt in de moslimwijk PK5, waar de veiligheidssituatie labiel blijft. De kliniek zorgt niet alleen voor zwangere en pas bevallen vrouwen, maar ook voor slachtoffers van seksueel geweld. 
  • In Dameka/Boeing is Artsen Zonder Grenzen begonnen met de renovatie van een kraamkliniek. Uit deze wijk zijn veel mensen gevlucht naar Mpoko, en de bedoeling is om hen ook zorg te kunnen blijven bieden als ze weer naar huis gaan. Een lokale ngo wordt ondersteund, om de kliniek te leren beheren.