Open the menu

Sociale media

20 km door Brussel: de bouw van de spoedafdeling van het ziekenhuis in Bangassou

Ingezameld bedrag tot nu toe: € 53 676 van € 89 777. Help mee!
De inschrijvingen zijn afgesloten, maar je kan nog altijd lopers sponsoren!
 

Ik sponsor een loper

PRAKTISCHE INFORMATIE DAG ZELF

Zin om dit land te bezoeken?

We praten nu al enkele maanden over de Centraal-Afrikaanse Republiek, ontdek het land via deze link.

ELLEN IN BANGASSOU

Lokale team van Bangassou

Ellen et une patienteEllen et ses patients

Ziekenhuis van BangassouStreek van BangassouTeam van BangassouLucht van Bangassou

WAAROM LOPEN VOOR BANGASSOU ?

Het ziekenhuis telt 118 bedden en is het referentieziekenhuis voor de Mbomou-regio (206.000 inwoners).

Het ziekenhuis wordt herbouwd om de diensten uit te breiden en de huidige te versterken:

 • pediatrie
 • materniteit
 • neonatologie
 • interne geneeskunde
 • chirurgie
 • vervoersdiensten

Deze nieuwe spoedafdeling is absoluut noodzakelijk voor het ziekenhuis. Het is niet alleen de afdeling waar alle spoedgevallen behandeld worden, in het ziekenhuis van Bangassou komen alle patiënten binnen via de spoedafdeling - behalve de zwangere vrouwen. Ze worden van hieruit naar de juiste afdeling gebracht om verder verzorgd te worden.

Salle actuelle des urgences de l'hôpital de Bangassou
De oude spoedafdeling van het ziekenhuis in Bangassou © AZG. Centraal-Afrikaanse Republiek, 2016. 
La salle d'urgence actuellement en construction
De huidige spoedafdeling in opbouw © AZG. Centraal-Afrikaanse Republiek, 2016. 
Plan de la nouvelle salle d'urgence de Bangassou
Plan van de nieuwe spoedafdeling in Bangassou © AZG. Centraal-Afrikaanse Republiek, 2016. 

WAAROM BANGASSOU IN DE CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK?

De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek noemen we ‘een vergeten crisis’. Sinds het conflict dat het land teisterde in 2013-2014, zit de grote meerderheid van de Centraal-Afrikanen nog steeds gevangen in een onafgebroken spiraal van geweld en angst, zonder toegang tot basisvoorzieningen zoals voeding, schuilplaats, drinkbaar water en gezondheidszorg. Meer dan de helft van de bevolking heeft nood aan humanitaire hulp en bijna 400.000 personen zijn nog steeds ontheemd in hun eigen land. Tel daarbij de meer dan 468.000 vluchtelingen in naburige landen en je hebt een aanhoudende crisis, die het gezondheidssysteem verzwakt en de bevolking nog kwetsbaarder maakt.

Un enfant se fait vacciner dans la préfecture de Bangassou
Een kind wordt gevaccineerd in de prefectuur van Bangassou  ©  Sandra Smiley. Centraal-Afrikaanse Republiek, 2016.

Artsen Zonder Grenzen moest in verschillende regio’s in de Centraal-Afrikaanse Republiek de plaatselijke autoriteiten bijspringen om de nodige medische zorg te bieden aan de bevolking. De weinige gezondheidscentra die nog functioneren kampen met een tekort aan middelen en de algemene kwaliteit van de gezondheidszorg laat ook te wensen over: een gebrek aan bevoegd personeel, onbestaande of onaangepaste infrastructuur of uitrusting. Daarnaast zijn er ook heel wat fysieke obstakels waardoor de mensen zich niet kunnen laten verzorgen, zoals de slechte staat van de wegen, onverwachte barricaden of misdaad. Om maar te zwijgen over de financiële barrières: het systeem van betalende zorgen is veel te duur voor de arme bevolking.

In dit land, waar de levensverwachting beperkt is tot 54 jaar voor vrouwen en 51 jaar voor mannen, is de hulp van de teams van Artsen Zonder Grenzen noodzakelijk.

Artsen Zonder Grenzen begon haar activiteiten in Bangassou begin 2014. Deze stad, gelegen in ‘the middle of nowhere’ op 700 kilometer van de hoofdstad Bangui, is bijna enkel bereikbaar per vliegtuig. Voor een Belg lijkt Bangassou ongetwijfeld meer op een dorp, maar vergis je niet, het gaat wel degelijk over een stad. Afgescheiden van alles, zijn de meeste inwoners landbouwers. Het is erg moeilijk om medisch personeel naar daar te sturen. Hetzelfde geld voor materiaal: alles moet geïmporteerd worden vanuit Bangui en andere plaatsen in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt er een regionaal ziekenhuis van 118 bedden, waar alle gezondheidscentra van het Mbomou-district (206.000 inwoners) de meest ernstige gevallen naartoe sturen. Het gaat over een ziekenhuis dat alle diensten aanbiedt, van pediatrie over chirurgie tot interne geneeskunde. Artsen Zonder Grenzen bouwt op dit moment bijkomende zalen (waaronder een spoedafdeling) om de mogelijkheden van het ziekenhuis nog uit te breiden. 

  L'entrée de l'hôpital à Bangassou
  De ingang van het ziekenhuis van Bangassou © AZG. Centraal-Afrikaanse Republiek, 2016. 

  De noden in de regio zijn immers enorm hoog. In 2015 kon de helft van de bevolking niet gevaccineerd worden door het geweld. Vooral kinderen zijn erg kwetsbaar voor ziektes die nochtans vermeden kunnen worden. Arsten Zonder Grenzen heeft een inhaal vaccinatiecampagne georganiseerd om meer dan 22.000 kinderen van het district te beschermen tegen 9 ziekten, waaronder de mazelen en gele koorts

  In samenwerking met Sporters voor AZG.

  Artsen Zonder Grenzen in CAR

  Artsen Zonder Grenzen is reeds 20 jaar aanwezig in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Vandaag hebben we 17 humanitaire hulpprojecten in 9 van de 17 provinciën in het land. Doorheen het land werken er meer dan 2.900 nationale medewerkers en 230 internationale medewerkers in de 13 ziekenhuizen, 3 materniteiten en 47 klinieken en gezondheidsposten ondersteund door Artsen Zonder Grenzen.

  Belangrijke cijfers voor één jaar:
  1.050.000 medische consultaties waarvan 57% voor malaria
  18.000 bevallingen
  7.100 chirurgische ingrepen
  10.200 ondervoede kinderen behandeld
  1.100 behandelde slachtoffers van seksueel geweld
  4.300 HIV/Aids-patiënten behandeld